På tunn is,
ur nödvändighet
Hösten 2023 spelas föreställningen på följande platser:
Regionteater Väst, Borås - 7 september: https://www.facebook.com/events/3774178999476308
Mölnlycke Kulturhus, Mölnlycke - 19 oktober: https://www.harryda.se/upplevaochgora/evenemangochmoten/evenemang/forestallningpatunnisurnodvandighet.5.428d32a1188bdbd0a9f182cc.html
Culturrum, Nyköping - 28 oktober - med kören Tonsvalorna: https://nykopingsguiden.se/aktuella-evenemang/pa-tunn-is-ur-nodvandighet/
”Det kommer att bli bra mamma, jag är byggd av kärlek”
På tunn is, ur nödvändighet står i gränslandet mellan det privata och det politiska när isen under oss brister i sin bräcklighet bland hundratals förlorade skedar. Med ödmjukhet, allvar, humor och kärlek vill vi väcka frågor som rör normer kring kroppen och föräldraskapet. Här finns även spår från The spoon theory. Teorin beskriver att det inte finns några reserver när fatigue tar överhanden och kroppen slutar fungera. En maktlöshet som en inte kan påverka och inte kan förändra.
Genom uttryck av dans, musik, text och film hyllar vi det vackra i relation till barnen, det där som kunde ha varit skevt eller ett hinder men som blivit något enastående vackert i form av respekt och enorm empati i någon slags ordlöst samförstånd. Hur kan relationen till barnet och den egna kroppen hjälpa oss att navigera bland de val vi gör? Vad värmer oss, får oss att le och hur kan barnens ord läka föräldra hjärtat fullt av skuld och otillräcklighet?
"Resultatet på scenen är en enastående vacker, musikaliskt ledsagad bild av pågående liv. Inte det minsta lätt men lätt att bära, vara en del av, i egenskap av åskådare och gäst."
Det började med en föreställning.
Xenia Kriisin har under 2022 komponerat musiken till På tunn is, ur nödvändighet, ett sceniskt verk om moderskap utanför normen.
Detta projekt är sprunget ur koreografen och dansaren Anna Emilsson och hennes vilja att skapa något tröstande och inkluderande om att vara förälder i en kropp som är sjuk, nedsatt eller på något sätt inte fungerar i dagens mall i att ha barn. Ur hennes erfarenheter att bli mamma med en reumatisk sjukdom.
Musiken spelades in och blev ett litet men stort album där Xenia sjunger om att vara mamma. En mamma som brottas med det alla föräldrar gör, otillräckligheten, den desperata kärleken till sitt barn, tröttheten, byta blöjor, alla de små smaktesterna med den där noga utvalda skeden, och den viktiga kaffekoppen. Den där kaffekoppen som ibland åker ner i golvet och splittras i tusen bitar, som en metafor över moderns hjärta som går åt alla håll när man måste säga nej till sitt barn.
För kaffekoppen kan ha rivits ner av en nyfiken barnhand, men också bara glidit ur handen från en mamma som har så ont att hon inte kan fokusera, där musklerna i handen strejkar, där tröttheten tar över så pass mycket att det inte ens finns kvar någon styrka att hålla fast den där jävla koppen.
Xenia har varit öppen med sin fibromyalgidiagnos från dag ett, den som kom efter att hon förlöste sitt första barn, där förlossningsskador blev kronisk smärta och sedan blev en ny kropp att lära sig om, samtidigt som hon försökte lära sig det här med att bli förälder.
Det är detta den skivan är, en ventil för all frustration och villkorslös kärlek.
All musik skriven av Xenia Kriisin
Släpptes digitalt på Ostron records 6 april 2023 - lyssna här?
Inspelat, samproducerat och mixat: Anna Ran Hansen
Master: Johan Hjalmarsson
Dansaren och koreografen Anna Emilsson och kompositören Xenia Kriisin har skapat en föreställning som hade urpremiär på Atalante i Göteborg den 13-15 oktober. Kopplat till föreställningen finns en semidokumentär konstfilm skapad av Donovan von Martens tillsammans med Anna Emilsson.
Filmen tar vid föreställningens tematik men porträtterar även deltagare i det community projekt som bildar den tredje delen av verket. Merparten av community arbetet är ett samarbete med Scenkonst Sörmland.
Vi vill skapa förståelse och perspektiv kring det feministiska perspektivet kring funktion med dess normer och stigman. Det vi berör är igenkänningsbart för många föräldrar men skärpan i verkligheten kan bli hårdare om isen för vad vi klarar av är mer bräcklig.
Det kan upplevas komplext att identifiera sig som en person med någon typ av begränsning likt en kronisk- eller livshotande sjukdom eller funktionsnedsättning. Vi menar inte att en behöver identifiera sig med termerna men vill använda perspektiven för att öka förståelsen kring de normer och stigman som finns inom föräldraskapet. Utmana och ifrågasätta när de blir faktiska hinder. Se om de kan luckras upp för att skapa friare livsval inom föräldraskapet, förändra attityder så att stöttningen i de val en redan gjort blir större. För vem har egentligen möjligheten att göra livsvalet att kunna bli förälder? Har alla rätten till den egna kroppen och sexualiteten?
KOREOGRAF Anna Emilsson
KOMPOSITÖR Xenia Kriisin
DANSARE, AKTÖR Anna Emilsson, Emilia Wärff
MUSIKER, SÅNGERSKA Xenia Kriisin, under hösten 2023 ser ni Nadia Nair Johansson
MUSIKER Hannah Tolf, Johan Hjalmarsson, Donovan von Martens, Joel Fabiansson
KÖR Tonsvalorna
PRODUKTION, INSPELNING, MIX Anna Ran Hansen
FILM, EDITERING Donovan von Martens, Hannah Tolf
LJUSDESIGN Sandra Liscano
TEKNIKER Therese Larsson
KOSTYM Xenia Kriisin
SCENOGRAFI Anna Emilsson och Xenia Kriisin i samråd med Torbjörn Alström
FOTO Beata Rydén
GRAFISK FORM Emilia Wärff
En föreställning och ett communityprojekt under SmartSE produktionshus i samarbete med Scenkonst Sörmland.
Med stöd av:
Kulturrådet
Scenkonst Sörmland
Västra Götalandsregionen
Göteborgs stad